Journal of Diabetes Research’te yayınlanan araştırma, tarçın çayının postprandiyal kan şekerini 30 dakika içinde düşürebildiğini buldu.
Tarçın çayı doğal sistemlerle sağlıklı kalma sistemlerinden birisi olarak kullanılır. Günün her saati tüketebileceğiniz çay rastgele bir alerjen tesire sahip değildir. Çoklukla tarçın çayının yemeklerden evvel, aç karnına içilmesi önerilir. Şayet sabah içmeyi tercih etmiyorsanız gece yatmadan evvel tarçın çayı içebilirsiniz. Bu biçimde tüketilen tarçın çayının migren ağrısına düzgün geldiği bilinir. Tarçın çayının tüketim vaktinden fazla ölçüsü kıymetlidir. Günde bir bardak tarçın çayının içilmesi beden açısından kafidir. Emziren annelerin tarçın çayı içmesi tavsiye edilmez. Ayrıyeten, hamilelikte de uzman doktor bilgisi olmadan tarçın çayı tüketilmemelidir.
Diyabet, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan yetersiz insülin üretiminden kaynaklanıyor. Kan şekerinin yükselmesi çok çeşitli sıhhat meselelerine sebep olabiliyor. Kan şekerini düşürmek ve dengelemek için sağlıklı beslenmenin ehemmiyeti her fırsatta belirtiliyor. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklerle dolu bir baharat, kan şekeri düzeylerinin denetimine yardımcı olabiliyor.
ARAŞTIRMADA 30 KİŞİ İNCELENDİ
Journal of Diabetes Research’te yayınlanan araştırma, tarçın çayının postprandiyal kan şekerini 30 dakika içinde düşürebildiğini buldu. Farkında değilseniz, tokluk kan şekeri, yemekten sonraki dört saate kadar olan müddette kan dolaşımınızdaki kan şekeri konsantrasyonunun bir ölçümüdür. Ortalama postprandial kan glukoz düzeyleri, kan şekeri denetiminde değerli bir faktör olarak kabul edilir.
Araştırmacılar, tarçın çayının bu kan şekeri ölçümü üzerinde bir tesiri olup olmadığını araştırmak için yaşları 20 ile 53 ortasında değişen, diyabetik olmayan 30 yetişkini inceledi. Gönüllüler rastgele iki kümeye ayrıldı. Biri denetim kümesiydi, başkası ise tatlı sıcak içeceğin tadını çıkardı. Ayrıyeten, iştirakçilerden müdahaleden bir gün evvel tarçın almamaları istendi.
KAN ŞEKERİ DÜZEYLERİNDE KIYMETLİ BİR AZALMA GÖRÜLDÜ
Hem denetim hem de tarçın kümesinde her iştirakçiden 30 dakika, 60 dakika, 90 dakika ve 120 dakika sonra kan örnekleri alındı. Bulgular, tarçın tozunun tüketimden 30 dakika sonra postprandial kan şekeri düzeylerinde “önemli bir azalma” sağladığı görüldü. Bu araştırma yalnızca şeker hastalığı olmayan insanlara odaklanırken , başka çalışmalar da tarçın ve kan şekeri düzeyleri ortasındaki umut verici ilişkiyi fark etti.
Örneğin, Archives of Biochemistry and Biophysics mecmuasında yayınlanan araştırma da bu faydayı vurguladı.
Tarçın Çayının 10 Faydası
Kan deveranını hızlandırır.
Sindirim sistemini düzenler.
Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler.
Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik problemlerini ortadan kaldırır.
Kolesterol seviyelerinin istikrarda tutulmasını sağlar.
Kan şekerini düzenleyici tesiriyle ön plana çıkan tarçın çayı, şeker krizi sonucu oluşan el ve ayak titremelerini engellemeye yardımcı olur.
İçeriğindeki yüksek antioksidan bileşenler sayesinde bedenin bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı bedeni korur. Mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser hücresi oluşumunu engellemesi ve oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemesi tarçın çayı yararları ortasında yer alır.
Hafızayı güçlendirici tesire sahiptir ve Alzheimer, Parkinson üzere hastalıkların tedavisinde faal rol oynar.
Diş eti hastalıklarına karşı tedavi edici bir tesire sahip olan tarçın çayı diş çürüğü oluşumunu da maniler.
İçeriğinde yer alan sinamik aldehit bileşeni, pıhtılaşmayı önleyici tesir gösterir. Bu özelliği sayesinde tarçın çayı iltihaplanmayı da önler.
Tarçın Çayı Ne Vakit İçilmeli?
Farklı bitki ve meyvelerle karıştırılarak tesiri daha da arttırılan tarçın çayı günün her saati içilebilir.
Herhangi bir alerjen tesire sahip olmayan çayın tesirini arttırmak için çoklukla aç karnına kahvaltıdan ve yemeklerden öne içilmesi önerilir.
İştahı baskılayıcı polifenol içeren tarçın çayı aç karnına tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı olur.
Gece yatmadan yarım saat evvel tüketilen tarçın çayının migren ağrısını geçirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ayrıca sakinleştirici tesirinden ötürü ahenge zahmeti çekenlere yararlı olabilir.
Soğuk algınlıklarının artış gösterdiği kış aylarında yüksek C vitamini kaynağı olan limon ile birlikte tüketilmesi enfeksiyon riskini minimuma indirir.
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?
Bitkinin çayını hazırlamak için epeyce farkı usuller kullanılabilir. Klasik bitki çayı demleme formülleri kullanılsa da içerisinde kullanılacak bitkileri belirleyebilirsiniz.
Tarçın çayı için toz tarçın yahut tarçın çubuklarını tercih edebilirsiniz.
Toz tarçın ile çayı hazırlamak isterseniz öncelikle sıcak su kaynatmalı ve kaynayan suyu bir bardağa dökmelisiniz.
Su kaynadıktan sonra demliğe 1 yahut 2 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek demlemeye bırakmalısınız.
2-3 dakika dem alan çayı ocaktan alıp bardağa koyarak servis edebilirsiniz.
Çubuk tarçın ile çay yapacaksanız tekrar tıpkı formda 1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içerisine 1 çubuk tarçın ek ederek demlemeye bırakmalısınız.
Çay 2-3 dakika dem aldıktan sonra tüketebilirsiniz.
Tarçın çayı su ile demlenebildiği üzere süt üzere tatlandırıcılar ile de demlenen çeşitleri vardır.
Çayı demlerken izlenecek metotlar tıpkı olmakla birlikte yalnızca su yerine süt tercih etmeniz gerekir.
YAPILAN FARKLI ARAŞTIRMALAR TARÇININ YARARINI DESTEKLİYOR
2007’de yapılan bir araştırma, bir porsiyon sütlaçla birlikte altı gram tarçın tüketmenin midenin boşalmasını yavaşlattığını ve akabinde kan şekeri düzeylerinde ani yükselmeleri azalttığını buldu. Dahası, araştırma, tarçının tip 2 diyabetli şahısların glikoz ve lipid profillerini güzelleştirdiği sonucuna vardı. Ayrıyeten, Annals of Family Medicine mecmuasındaki 10 çalışmanın gözden geçirilmesi , günlük tarçın almanın yaklaşık dört ila 18 hafta içinde kan şekeri seviyelerini “önemli ölçüde” düşürdüğünü buldu.
DİYABET BELİRTİLERİ NEDİR?
Normalden daha fazla işemek (özellikle geceleri)
Her vakit susamış hissetmek
Çok yorgun hissetmek
Kasıtsız kilo kaybı
Penisinizin yahut vajinanızın etrafında kaşıntı yahut pamukçuk olması
Yavaş uygunlaşan kesikler yahut yaralar
Bulanık görüş