Gaziantep’te ‘güvenilir ürün zirvesi’

GAZİANTEP (İGFA) – Dünya Besin Günü’nde gerçekleşen tepe ile zelzele bölgesindeki 65 üretici dal paydaşları ile bir ortaya gelerek deneyim paylaşımında bulundu. Dorukta ayrıyeten, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, mahallî idareler, STK ve kanaat liderlerinin iştiraki ile bir de protokol imzalandı. Protokol ile kırsaldaki lokal üretimin geliştirilmesi için güç birliği yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin tepede yaptığı konuşmada iş yapma modelinden bahsederken konuşmasının devamında şunları lisana getirdi:

“Gaziantep’te biz birlikte iş yapma modeli oluşturduk. 15 günde bir oda liderleri, kentin ileri gelenleri ve STK’ların bir ortaya geldiği toplantılar düzenliyoruz. Evvelce eserlerimiz Avrupa’da diğerlerine aitmiş üzere pazarlanıyordu. Bu tarafta birinci adımı baklava üzerinden attık. Şu anda 100 coğrafik işaretli eseri geçtik. Hanımefendinin (Emine Erdoğan) başkanlığında da Anadoludaki coğrafik işaretli eserler belirlenmeye başlandı. Unesco tarafından gastronomi kenti ilan edilince baktık ki bu işin kaynağı toprak ve güneşten geliyor. Böylelikle tarım okulu açtık. Toprağımız kıpkırmızıdır, güneşimiz değişiktir. Bayan kooperatifleri kurup Cet tohumu üretmeye başladık, tarıma ve üretime katkıda bulunduk. İş birliği modeli oluşturduk. Kelamın özüyle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 Coğrafik işaretli eserimizi belirledik.”

BAKANLIK ZİRAÎ ÖDEME TAKVİYESİ SAĞLADI

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı konuşmasında doruğun zelzele bölgesindeki ziraî üretime dikkat çekmek ismine kıymetli olduğunu belirtirken sarsıntı bölgesinin yine ayağa kaldırılması için 14 milyar TL ye yakın ziraî ödeme takviyesi sağladıklarını söyledi.

Zirvede konuşan İstanbul Valisi Davut Gül Gaziantep’te Lider Fatma Şahin’in öncülüğünde yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek, “Görev müddetim boyunca Gaziantep’te Fatma Şahin Hanım öncülüğünde yapılan çalışmaları yakından takip etme bahtım oldu. Bilhassa eserlerin tohumdan başlayarak koruma edilmesi, bunun ekiminin sağlanması, çiftçinin desteklenmesi, bayanlar başta olmak üzere kooperatifleşmenin sağlanması, eserlerin markalaşmasının sağlanması, adeta kendi içinde ekosistemi oluşturmasıyla tam olarak örnek bir kırsal kalkınma metoduna şahitlik ettik. Fatma Liderimiz ve takımını tebrik ediyorum. Gördüğüm şey şu; vakit ve emek harcıyorsanız kesinlikle başarılı oluyorsunuz. Gaziantep’teki eserlerin birçok platformda yer alması gastronomi şenlikleriyle de bunun katma bedelinin artmasına sebep olmuştur.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir