Pörsüyen ve yumuşayan havuçlardan şikayetçi olanlar için pratik tahliller mümkün. Çorba ve yemeklerinize kattığınız, keklerinize rendelediğiniz havuçların daha sert ve kolay kullanılabilir olmasını istiyorsanız siz de bu teknikleri denemelisiniz. Yumuşayan havuçları eskisi üzere sert ve taze hale getirmenin çok kolay bir yolla mümkün aslında. İşte yumuşayan havuçları eski haline getirecek o formüller…
Sebze çorbası, tarator, kek ya da cezeryede karşılaştığımız havuçlar, bilhassa göz sıhhati için çok güzel yiyecekler. Tahminen siz de havuçları ısırarak yemeyi sevenlerdensiniz. Fakat buzdolabında uzun mühlet bekleyen havuçların yumuşayıp pörsüdüğünü görmek sizi de üzüyor ve havuçlarınız boşu boşuna çöpe gidiyorsa pratik prosedürlerini görmelisiniz.
Havuçlar yumuşadıysa…
Günlerce yenmeyen, yumuşayan havuçları rendelemek mümkün değil. Fakat bu bozuldukları ve yenmeyecek hale geldikleri demek değil. Yumuşamış havuçlar eski haline getirilebilir.
Havucun yumuşayıp pörsümesinin sebebi içindeki suyun çekilmesinden kaynaklanıyor. Buzdolabında bekledikçe içindeki suyu kaybeden havuç, olağanda çok sulu bir zerzevat. Suyunu çeken havuçlar ise tazeliğini kaybediyor. Yumuşayan havuçlar da eskisi üzere taze olabilir.
Ne yapmalısınız?
Havuçları tekrar dipdiri ve taptaze bir hale getirmek, tekrar sert ve kıtır kıtır olmalarını sağlamak mümkün. Onları yine eski haline getirmek, hatta eskisinden de taze ve sert havuçlar elde etmek çok kolay.
Bunun için yalnızca bir kap dolusu soğuk suya buz atıp havuçları da içine koyup bekletmelisiniz. Dilerseniz buz koymak yerine bir gece ya da 4-5 saat kadar buzdolabında da bekletebilirsiniz.
Havuçlarınız bu sistemle manavdan ve pazardan aldığınız birinci günkü hallerine dönecek ve kıtır kıtır taptaze olacaklar.
Havuç nasıl saklanmalı?
– Buzdolabında saklanacak havuçlar, kullanılana kadar muhakkak yıkanmamalı. Havuç yıkanıp buzdolabına konulduğunda suyunu kaybeder.
– Havucun doruğundaki yeşillik ve yaprak bölgelerini kesin. Akabinde havuçların hava ile temasını kesmek için plastik bir poşete koyup ağzını sıkıca kapatın.
– Bu formuyla havuçları 2 ile 3 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bir ay taze kalabilir
Bir öbür buzdolabında havuç saklama tekniği ise havuçların kabuklarını soyarak koruma etmek. Bu süreç için:
– Kabukları soyulmuş havuçları cam bir kavanoza alın. Üzerlerini geçecek kadar su ekleyin.
– Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.
– Buzdolabına konulan havuçların bir müddet sonra suları bulanıklaşmaya başlayacak. Bu süreçte takip ederek sularını değiştirebilirsiniz.
– Bu teknikle havuçları 1 aya kadar saklayabilirsiniz.
Ayrıca kış mevsimindeyseniz havuçlarınızı dışarıda, yani balkon üzere yerlerde yaklaşık 5-6 gün kadar saklayabilirsiniz.