Milyonlarca müslüman Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiriyor. Uzun periyodik açlık ve susuzluğun önüne geçmek için ise sahurda tüketilen besinlere dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar besin kıymeti yüksek besinlerin tüketilmesini öneriyor. Fakat her gece sahura kalkarak hazırlık yapmak zorlayıcı olabiliyor. Biz de sizin için sahurda kısa müddette yapabileceğiniz pratik, tok tutan ve susatmayan tanımları derledik. Dilerseniz bu tanımları iftardan sonra hazırlayarak da tüketebilirsiniz!
Deneyeceklere afiyet olsun!
Her Gün Tüketmeye Uygun: Mesken İmali Granola
Malzemeler:
3 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
1 su bardağı iri doğranmış badem
1 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı bal
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Fırını 160°C’ye ısıtın.
Büyük bir karıştırma kabında yulaf ezmesi, ceviz, badem ve hindistan cevizini karıştırın.
Başka bir kapta bal, zeytinyağı, tuz ve tarçını karıştırın.
Sıvı karışımı yulaf karışımına ekleyin ve yeterlice karıştırın, tüm yulafın kaplanmasını sağlayın.
Karışımı büyük bir fırın tepsisine serin ve yayın.
Granolayı fırına verin ve 25-30 dakika boyunca ortada bir karıştırarak pişirin. Altın kahverengi olana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra granolayı soğumaya bırakın ve daha sonra hava geçirmez bir kapta saklayın.
Pofidik Bir Lezzet: Bulut Yumurta
Malzemeler:
Yapılışı:
Fırını 230°C’ye ısıtın.
Yumurtaları beyaz ve sarısına ayırın. Beyazını bir kaseye, sarısını da küçük bir kaseye koyun.
Beyazları mikser yahut çırpma teli ile sert zirveye gelene kadar çırpın.
Beyazların üzerine tuz ve karabiber ekleyin ve tekrar çırpın.
Yağlanmış bir fırın tepsisine, büyük bir yuvarlak olacak formda beyazları yerleştirin. Ortasını bastırarak bir çukur oluşturun.
Kaşar peynirini beyazların üstüne serpin.
Tereyağını küçük modüller halinde ekleyin.
Fırına verin ve 3-4 dakika pişirin, beyazlar yavaşça kızarana kadar.
Tepsiden çıkarın ve sarısını çukurun ortasına yerleştirin.
Tekrar fırına verin ve sarılar pişene kadar (yaklaşık 2-3 dakika) pişirin.
Fırından çıkarın ve sıcak servis yapın
Pratik Olsun Diyenlere: Kavanozda Kahvaltı
Malzemeler:
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı bal
1/2 çay kaşığı tarçın
Taze yahut donmuş meyveler (çilek, muz, böğürtlen gibi)
Ceviz, badem yahut fındık
Yapılışı:
Bir kavanozun içine yulaf ezmesini, sütü, yoğurdu, balı ve tarçını ekleyin. Düzgünce karıştırın.
Kavanozun kapağını kapatın ve yulaf karışımını en az 2 saat (veya bir gece) buzdolabında bekletin.
Yulafı buzdolabından çıkarın ve taze yahut donmuş meyveleri üzerine ekleyin.
Ceviz, badem yahut fındık üzere istediğiniz kuruyemişleri üzerine serpin.
İsterseniz biraz daha bal yahut akçaağaç şurubu ekleyebilirsiniz.
Kapağı kapatın ve kavanozda yulaf kahvaltınızı keyifle tüketin.
Bol Protein İçerir: Yumurta Salatası
Malzemeler:
Yapılışı:
Haşlanmış yumurtaları kabuklarını soyup küp biçiminde doğrayın.
Mayonezi, hardalı, kırmızı biberi, tuzu ve karabiberi bir kasede karıştırın.
Küp doğranmış yumurtaları mayonezli karışıma ekleyin ve karıştırın.
Kıyılmış maydanozu da ekleyin ve tekrar karıştırın.
Yumurta salatasını birkaç saat buzdolabında bekletin.
Servis yapmadan evvel üzerine biraz daha kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.
Rengarenk Bir Lezzet: Smoothie Kasesi
Malzemeler:
1 büyük muz, dilimlenmiş ve dondurulmuş
1 su bardağı dondurulmuş çilek yahut böğürtlen
1/2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı chia tohumu
Taze meyve ve granola üzere istediğiniz üst malzemeler
Yapılışı:
Dilimlenmiş muzu ve dondurulmuş çilek yahut böğürtleni bir blenderda pürüzsüz hale gelinceye kadar çekin.
Sütü, balı ve chia tohumunu blendera ekleyin ve tekrar karıştırın.
Hazırladığınız smoothie karışımını bir kaseye dökün.
Üzerini taze meyve ve granola üzere istediğiniz üst materyallerle süsleyin.
Hemen servis yapın!
Susatmayacak Bir Tanım: Lor Peynirli Salata
Malzemeler:
Birkaç marul yaprağı
2-3 adet domates
2-3 adet salatalık
1/2 su bardağı lor peyniri, ufalanmış
1/4 su bardağı kırmızı soğan, ince doğranmış
1/4 su bardağı siyah zeytin, çekirdekleri çıkartılmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Bir salata kasesine marul yapraklarını yerleştirin.
Domatesleri, salatalıkları, kırmızı soğanları ve siyah zeytinleri ekleyin.
Lor peynirini de salatanın üzerine serpin.
Zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırın ve salatanın üzerine gezdirin.
Tuz ve karabiberle tatlandırın.
Salatayı karıştırın ve çabucak servis yapın.
Bonus: Süt Reçeli
Malzemeler:
Yapılışı:
Bir tencereye sütü, toz şekeri ve tuzu koyun ve karıştırarak kaynatın.
Kaynama noktasına geldikten sonra ateşi kısın ve yaklaşık 1-1.5 saat boyunca orta sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin. Süt reçeli, yoğunlaşıp kıvam aldığında pişirme süreci bitmiş demektir.
Tencereyi ocaktan alın ve vanilya özütünü ekleyin. Karıştırın.
Süt reçelini cam kavanozlara doldurun ve soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın.